Danskerne har et fejlagtigt selvbillede i klimadebatten.

Vi sætter ofte os selv på den høje hest, fordi vi er langt fremme mht. grøn teknologi, men kigger vi på statistikkerne, er det et helt andet billede, der tegner sig. Danskerne er faktisk nr. 7 på listen over de 10 værste folkefærd, når vi snakker bæredygtighed. Det fortæller videnschef for den grønne tænketank Concito Torben Chrintz til Orientering på P1.

Vi forbruger for meget

Den skammeligt lave placering skyldes først og fremmest, at danskerne er rige og har et stort forbrug af animalske produkter. Og det er uheldigt, for det er netop kød og mælkeprodukter der har det suverænt største CO2 aftryk af alle fødevarer.

Men problemet begrænser sig naturligvis ikke til røde bøffer og store grillpølser.

Vores materialistiske livsstil er et mindst lige så stort problem. Vi køber nyt tøj og nye ting, når de går i stykker i stedet for at få dem repareret eller købe brugt. Vi flyver tusindvis af kilometer til eksotiske steder og køber en ekstra bil, fordi vi ikke gider bøvle med offentlig transport eller fælleskørsel. Og hver eneste dansker smider hvert år mad ud for tusindvis af kroner.

Alle sammen ting, der gør vores klimaaftryk skræmmende stort.

Vi kan ikke tillade os at pege fingre

Den svenske læge og professor Hans Rosling har forklaret i en af sine farverige forelægninger, at 13 % af jordens befolkning (den rigeste milliard) tegner sig for mere end 50 % af den samlede CO2 udledning.

Det er en utrolig skævhed, der ikke skal – eller kan – løses ved, at vi fortæller fattigere mennesker, at de ikke må købe en bil, at de ikke må spise kød, for ‘det kan jorden jo slet ikke holde til, at DE også gør’.

Nej. I stedet er det os, den rigeste milliard, der skal øge vores ressourcebevidsthed og nytænke vores vaner, fortæller Hans Rosling.

Sådan bliver du mere bæredygtig

I interviewet med P1 giver Torben Chrintz et par gode bud på, hvordan danskerne nemt kan blive mere bæredygtige:

  • Skær ned på kød- og mejeriprodukter. Brug nettet til at finde lækre og nemme alternativer til kødretter.
  • Undgå madspild.
  • Køb produkter af høj kvalitet og gerne brugt. Sælg dine gamle ting, eller aflever dem på genbrugsstationen i stedet for at smide dem ud.
  • Undgå lange interkontinentale rejser. Flyv kortere, hold ferie i Danmark eller i Europa.

Ingen tid at spilde

Vi har netop nået en milepæl i klodens historie med en særdeles nedslående klimarekord. Vi har nu den højeste mængde CO2 i atmosfæren i 4 millioner år.

Derfor er der ingen tid at spilde. Det er på tide, vi kigger indad og bliver mere ressourcebevidste. Situationen KAN vendes, men det sker ikke af sig selv. Og som et af verdens rigeste og mindst bæredygtige folkefærd, bærer vi et stort ansvar for at vende skuden.