OL i Rio de Janeiro nærmer sig efterhånden med hastige skridt – blot seks dage tilbage! Og mon ikke brasilianerne leverer det, de er allerbedst til: nemlig en fantastisk folkefest til de ikke færre end 500.000+ OL-turister og de millioner af entusiastiske fans, der kommer til at følge med i fjernsynet.

Og nu, hvor hele verden har blikket rettet mod Rio, får vi vel ikke en bedre anledning til at tage et kig på, hvordan vores brasilianske værter bor!

Jo flere badeværelser, des bedre

Brasilien er det største og mest folkerige land i Sydamerika med 8.5 millioner km2 og over 200 millioner indbyggere.

Omtrent 40 millioner familier bor i huse, mens 4 millioner familier bor i lejlighed og 63.000 familier bor på værelser. Det skriver Bolius, der har kigget på tal fra den brasilianske database IBGE.

Husene er gerne meget store – hvis familierne altså har råd til det. Det skyldes bl.a., at brasilianerne foretrækker at have badeværelser til alle værelser – og at der altid skal være plads til både værelse og badeværelse til hushjælpen.

Det er dog et fåtal, der rent faktisk har råd til store og dyre huse. Brasilien har nemlig en stor og fattig underklasse og lavere middelklasse. Et fåtal af brasilianerne er velhavende, ikke engang akademikerne, da lønningerne er for lave ift. de generelle leveomkostninger og huspriserne.

Husene placeres væk fra solen 

I modsætning til i Danmark, hvor man placerer boligen efter udsigt og lys, har brasilianerne i højere grad fokus på at placere husene væk fra solen og fornuftigt ift. vinden for at få en god naturlig ventilation. I stedet for store og flotte glaspartier bygger man i stedet terrasser på skyggefulde steder, så man kan være udendørs.

Beton og tegl er de suverænt mest brugte materialer, fordi de er billige og er relativt gode til at holde varmen ude. Isolering har imidlertid været stærkt underprioriteret de sidste mange år, hvilket koster brasilianerne store mængder strøm i aircondition. Regeringen har også haft problemer med, at beboere ’stjæler’ strøm fra netværket.

Det er imidlertid en tendens, der er ved at vende i takt med en større satsning på grønnere energi og en forbedring af elnettet. Det fortæller den tidligere ambassadør i Brasilien, Svend Roed Nielsen, til Bolius.

De fleste familier i favelaerne har både rindende vand og internetadgang

Man kan dårligt snakke boliger i Brasilien uden at komme ind på favelaerne, Brasiliens slumkvarterer, der er udødeligegjort i et utal af Hollywood-film som nogle af de mest voldelige og faldefærdige steder på kloden. De mest berømte favelaer findes i Rio de Janerio, hvor man anslår, at omtrent 1.5 millioner mennesker, svarende til ca. 25 pct. af indbyggertallet, bor i favelaer.

Men selvom livet i favelaerne uden tvivl ikke er nogen dans på lutter lagkage, er det heller ikke så galt, som mange forestiller sig.

95 pct. af alle favelaerne er fx bygget af solide materialer, som mursten, cement og forstærket stål og hele 75 pct. har belagte gulve. Og kigger man indenfor, ser man ikke en bålplads og ét rum til familiens 7 børn, men derimod elektricitet, rindende vand og ordentlige sanitære forhold. Resultatet af årtiers indtjening og hårdt arbejde.

De fleste familier i favelaerne har endda fjernsyn, over 44 pct. har en computer og 9 ud af 10 under 30 år har adgang til internettet.