En nyklippet hæk er en fryd for øjet og en pryd i haven, men hvornår og hvor mange gange skal du klippe hækken? Og hvordan får du det bedste resultat? 

Klip hækken 1-2 gange om året

De fleste klipper hækken 1-2 gange om året. Enten i foråret og sensommeren, hvis man klipper to gange, eller én gang i juli måned, hvis man kun klipper én gang. Hvor mange gange man skal klippe, afhænger i høj grad af hækketypen.

Liguster- og tjørnehække vokser typisk meget hurtigt og kan godt blive meget viltre, hvis du kun klipper dem én gang. Bøgehække kan sagtens nøjes med én klipning, fortrinsvis i juli. Det samme skal stedsegrønne buske, som thuja, gran, taks, cypres og buksbom, men her kan du med fordel klippe dem i det sene forår eller sensommeren.

Fordelen ved at klippe to gange er naturligvis, at hækken bliver nemmere at arbejde med, hvis den ikke når at vokse til. Ofte kan det give et større arbejde at klippe én gang i juli end klippe to gange i juni og august. Omvendt kan det også være en fordel kun at klippe én gang, fordi de fleste fugle har fået kuld, så risikoen for at ødelægge fuglereder e.l. er væsentligt mindre.

Sådan klipper du nemmest hækken

Hækkeklipning kan let klares med en almindelig hækkesaks eller en motoriseret en af slagsen, hvis du har en stor hæk. Du kan sagtens få et fint resultat med øjemål, men et godt tip er at spænde en snor ud over hækken i den rette højde, som du kan klippe efter.

Du skal klippe, så hækken bliver bredest forneden, ideelt set 30-40 cm i toppen og 40-50 cm i bunden. Så kan sollyset nemlig nå hele vejen ned til hækkens bund, så den bliver ved med at være tæt. Det er også vigtigt, du klipper så tilpas meget af hækken, at den ikke bliver bredere og bredere år for år. Derfor må den godt se lidt afpillet ud, når du er færdig. Hækken bliver hurtigt grøn igen.

Du kan med fordel klippe hækken nedefra og opad, så du gemmer toppen til sidst. På den måde kommer de afklippede grene ikke til at være i vejen. Det kan være en god idé at klippe grenene i mindre stykker og skubbe dem ind under hækken, så de kan blive til kompost og give næring til hækken.

Læs mere om hækkeklipning på Bolius.

Husk, vores professionelle gartnere står klar til at give din hæk en kærlig hånd, hvis du ikke har tid eller ikke kan klare arbejdet. Ring til os på tlf. 38 71 17 00, og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.