Efteråret er en dejlig, afstressende tid, hvor man stille og roligt kan komme i gang med alting efter sommerferien. Der er også masser af ting, der kan laves i haven, men det er ikke bydende nødvendigt. Det meste kan nemlig skubbes til foråret, hvis du ikke har tid lige nu.

Der er imidlertid to ting, der er bedst at få klaret om efteråret: plantning og skadedyrsbekæmpelse.

Plant om efteråret

I mange andre lande planter man som regel om foråret, men det er ikke nogen fordel i Danmark. Vores sensommer er som regel våd, og det betyder, at jorden er fugtmættet. Derfor har planterne her optimale betingelser for at sætte nogle gode, solide rødder – og du kan stort set slippe for at vande i haven!

Af disse grunde er det også oplagt at bruge efteråret til at flytte rundt på træer og buske og eksperimentere med nye æstetiske udtryk. Det kan du sådan set gøre, helt indtil frosten sætter ind. Det er også om efteråret, forårsløgene skal lægges i jorden, hvis de skal pryde haven til foråret. Forårsløg er f. eks vintergækker, påskeliljer, tulipaner m.fl.

Få fjernet nedfaldsfrugter og revet blade sammen

Om efteråret begynder frugterne og bladene at falde af træerne, og det giver et overvintringsgrundlag til orme og skadedyr. Dyrene overvintrer nemlig i de øverste jordlag lige omkring frugttræet, men hvis man fjerner nedfaldsfrugter og blade, mangler de mad og kan ikke overvintre til næste sæson. I så fald bliver træerne kun angrebet af hunner, der flyver tilfældigt til i løbet af sæsonen. Du kan med andre ord minimere skadedyrsplagen næste år med en lille indsats nu.

Det er desuden i efteråret, at dræbersneglene lægger æg. Ved at gå på jagt i efteråret, kan du derfor forebygge snegleinvasionen næste år. De er typisk aktive i fugtigt vejr, så hold øje med dem efter regnvejr.

Læs også vores indlæg: “Dræbersnegle bekæmpelse

Gem hellere gødningen til foråret

Et gammelt dansk ordsprog siger: “I oktober gød din jord, så får du mad på bord”.

Men det er netop et gammelt ordsprog, for det er bestemt ikke tidssvarende. Med undtagelse af meget få afgrøder, fx. jordbær, er der nemlig ingen grund til at gøde jorden om efteråret, da den tunge regn alligevel vasker næringsstofferne væk og kan forurene grundvandet. Og planterne har som sagt ikke brug for gødningen alligevel, da de ikke har brug for at vokse i højden, men bare skal sætte nogle solide rødder.

Så er det bedre at gemme gødningen til foråret – og spare dig selv for besvær og penge og miljøet for unødig forurening.

Hvis du imidlertid føler et behov for at gøre noget for haven, kan det være en god idé at grave jord fra kompostbunken ned i køkkenhaven, særligt hvis den er tom. Så er den klar til næste års planter.

God fornøjelse!