Alting vokser med lynets hast om sommeren, og det er desværre ikke bare de smukke blomster og de lækre jordbær. Ukrudtet vokser mindst lige så hurtigt. Gang på gang må vi forbavses over ukrudtets imponerende væksthastighed og formeringsevne, særligt på nye stykker jord, og frustreret se til, mens blomsterbedene overmandes af alt fra skvalderkål og vorterod til mælkebøtter og tidsler.

Lad det være sagt med det samme: der er ikke nogen hellig gral til ukrudtsbekæmpelse. Du slipper ikke for at luge. Men der er en del ting, du kan gøre, så arbejdet bliver minimalt – og oven i købet helt uden at bruge giftige ukrudtsmidler.

Tag fat så tidligt som muligt

Det er måske nok nemmere at vente med at fjerne ukrudtet, til det er vokset op. Så er det i hvert fald lettere at se. Men det giver samtidig ukrudtet bedre vækstbetingelser og tid til at sætte et større rodnet.

Jo tidligere, du er ude, des bedre kan du derfor forhindre ukrudtet i at blomstre og brede sig. Det er særligt vigtigt, at du er ovre de store ukrudtsplanter, som skvalderkål, med det samme, da de er meget hurtige til at sprede deres frø.

TIP: Gå i krig med ukrudtet efter en regnbyge – så er jorden blød og let at arbejde med.

Dæk jorden med ukrudtsdug

Hvis du har et helt nyt stykke jord, der skal plantes på – eller gerne vil starte på en frisk med et dugfriskt blomsterbed – kan du med fordel investere i en ukrudtsdug og stort set slippe for lugearbejdet fremover.

En ukrudtsdug er et særligt produkt, der er lavet af et kraftigt materiale, som ikke tillader lys at komme igennem, kun vand. Det fungerer ved, at du lægger ukrudtsdugen over jorden, så ukrudtsplanterne dør af mangel på lys. Herefter skærer du små huller i ukrudtsdugen på udvalgte steder, hvor du planter dine blomster, og voila: ingen ukrudt. Det eneste du skal sørge for, er at fjerne det ukrudt, der kan tænkes at komme op i hullerne, hvor du har plantet dine blomster. Easy peasy lemon squeezy.

Det er bl.a. sådan, planteskolerne holder ukrudtet fra døren. Læs mere om ukrudtsduge, og få tips fra Søren Ryge i denne artikel fra Politiken.

TIP: Dæk den lidet flatterende ukrudtsdug med træflis e.l.. På den måde får du en smuk overflade.

Gå ikke ned på udstyret

Den nemmeste måde at fjerne ukrudtet på er ved at investere i et skuffejern, så du ikke behøver knække ryggen eller kravle rundt på knæene, når du luger. Husk, at komme godt ned under ukrudtet, så du får rødderne med.

Ukrudt mellem fliserne fjernes bedst med en tynd stiv kost. Det samme gælder ukrudt i indkørslen. Du kan også bruge et ukrudtsjern og investere i en ukrudtsbrænder, hvis du har meget ukrudt. Sidstnævnte anbefaler vi dog, at du undgår at bruge, da det er langt bedre for miljøet, hvis du afleverer det organiske materiale på genbrugsstationen, hvor det tjener et fornuftigt formål som biobrændsel.

Har du mistet overblikket over haven? Så få professionel hjælp til en frisk start af en af vores dygtige gartnere. Ring til os døgnet rundt på tlf. 38 71 17 00, og hør mere.