Døjer du med hoste, træthed, kvalme, hovedpine, irriterede øjne o.l.? Så har du måske et dårligt indeklima i hjemmet. Et dårligt indeklima kan nemlig give ubehagelige gener, men også føre til alvorlige sygdomme som astma og kræft.  

Du døjer måske slet ikke med ovennævnte symptomer og har aldrig skænket indeklimaet en tanke? Vi lover dig imidlertid, at det stadig godt kan betale sig at læse videre:

Et dårligt indeklima i eksempelvis soveværelset kan nemlig påvirke din søvnkvalitet og koncentrationsevne og derved din produktivitet på arbejdet – uden at du overhovedet lægger mærke til det. Det er nemlig ikke uden grund, at der findes strenge regulativer for arbejdsklimaet på din arbejdsplads.

Indeklima? Hvad er det nu lige det er…

Indeklimaet afgøres af mange forskellige faktorer i indemiljøet, f. eks luft, fugt, varme, lys, støj, partikler og kemiske stoffer. Vanddamp fra udånding, madlavning osv. udledes hele tiden og bidrager til en høj fugtighed i hjemmet. Det kan være problematisk, fordi en høj fugtighed kan medføre hoste og astma – særligt hos børn. Årsagen hertil er, at mikroorganismer, som husstøvmider og skimmelsvampe, trives bedst i fugtige omgivelser.

Indeklimaet i hjemmet er endnu mere vigtigt, fordi det er i hjemmet, du opholder dig det meste af dit liv. Den gennemsnitlige dansker opholder sig indendørs i ikke mindre 80-90 % af sit liv og befinder sig i hjemmet 16 timer i døgnet.

Kemiske stoffer og skadelige partikler huserer i hjemmet

Luften i dit hjem kan også indeholde ikke mindre end 900 forskellige kemiske stoffer fra diverse forbrugerprodukter, f. eks flammehæmmerne i elektroniske produkter, imprægnerede tekstiler o.l. Kemiske stoffer, som f. eks parabener og phathalater, er dokumenteret sundhedsskadelige og kan kompromittere dit og din families helbred.

En forkert fyret brændeovn kan også udlede det yderst giftige kulilte der normalt kommer fra køretøjers udstødning.

Et dårligt indeklima rammer børnene

Center for Indeklima og Energi har bl.a. fundet sammenhænge mellem de kraftige stigninger i astma- og allergitilfælde, man har observeret blandt børn, og indeklimaet i hjemmet.

I undersøgelsen (læs blandt andet følgende artikel fra videnskab.dk) konkluderede de, at luftskiftet i 57 % af alle børneværelser var for lavt. I nogle af værelserne var luftskiftet stort set lig 0. Dvs., at børnene befandt sig i luft der praktisk talt står stille.

Børn er langt mere følsomme overfor påvirkninger i indeklimaet sammenlignet med voksne, og derfor kan det få store konsekvenser for børnene i det lange løb, hvis der ikke bliver luftet tilstrækkeligt ud.

5 skridt til et godt indeklima

Det kan være svært helt at undgå alle problemstofferne, men ved at følge disse 5 gode råd kan du nedbringe belastningen markant.

  1. Luft grundigt ud 5-10 minutter af gangen 2-3 gange om dagen. Det duer ikke med vinduer på klem – der skal gennemtræk til.
  2. Gør rent mindst én gang om ugen. Det er vigtigt at få støvet fjernet, da mange kemikalier binder sig til støv.
  3. Undgå at sove med tændt elektronik. Tændt elektronik frigiver kemikalier til indeluften. Det kan bl.a. gå ud over din søvn, hvis du har tændt elektronik i soveværelset.
  4. Følg brugs- og doseringsvejledningerne, fyr korrekt op i brændeovnen osv. Forkert og uhensigtsmæssig brug af produkter afgiver de højeste og mest sundhedsskadelige koncentrationer af kemikalier til indeklimaet.
  5. Tænk over dit valg af forbrugerprodukter. Brug produkter der er svanemærket. Vælg maling og lak uden organiske opløsningsmidler og sundhedsskadelige stoffer (gå efter den laveste MAL kode). Anvend milde rengøringsmidler og undgå bløde plastmaterialer (de kan indeholde phthalater).

Få ventilation der blæser alle dine indeklimaproblemer væk

Hos Ejendomsvagten kan du bl.a. få førsteklasses ventilationsinstallationer der kan løse alle dine indeklimaproblemer. Vi laver energiledelsesordninger, hvor vi gennemgår dit hus fra top til tå- så er du garanteret et sundt og godt indeklima. Du kan kontakte vores døgnvagt på tlf. 38 71 17 00, hvis du vil høre mere – vi glæder os til at hjælpe dig!