I sidste indlæg skrev jeg om virtual reality, og om hvordan teknologien kommer til at spille en stor rolle i fremtidens byggeri og arkitektur – og allerede gør det. Samme potentiale har 3D printeren, der efterhånden har nået et særdeles lovende pris- og teknologisk niveau. 

3D printeren bliver allerede i dag brugt til materialebesparelser og til at opdage nye formgivningsmuligheder og individuelt byggeri. Men vi er først lige begyndt at kradse i overfladen og skal måske forberede os på intet mindre end printerens revolution.

Det er nemlig ikke urealistisk, at det inden længe bliver standard at ‘printe’ sit drømmehus, så det bliver opført på rekordtid og med kolossale besparelser. I Kina har firmaet WinSun New Materials fx. bygget en gigantisk 3D printer, der kan printe huse for blot 25.000 kr. Det er ikke bare billigt, men også bæredygtigt, skriver Berlingske.

Sådan virker 3D printeren

3D printeren er faktisk en ganske simpel sag. Den virker ved at læse dit design fra computeren, hvorefter den bygger din model op. Lag for lag. Jo finere genstand, des længere tid tager det.

Men selvom 3D printeren har et futuristisk udseende, er der ikke tale om nogen ny teknologi. Faktisk har 3D printeren været at finde i forskeres laboratorier siden begyndelsen af 1980’erne – den blev bare først allemandseje for få år siden, hvor et patent udløb. Og, som det så tit går med den slags, har nørder, entusiaster og forskere eksperimenteret vildt og fået udviklingen af 3D-print teknologien til at eksplodere.

I dag har man derfor med succes printet avancerede ting, som sko og tøj, biologiske ører, skydevåben og meget mere. Du husker måske scenen i Jurassic Park III, hvor professor Grant får bygget en tro kopi af en Velociraptors resonanskammer – som han senere bruger til at kommunikere med velociraptorerne? Vild teknologi dengang for 15 år siden, men allemandseje i dag, hvor du kan bygge sådan en sag hjemme i stuen med en billig 3D printer til 1500 kr.

Dansk 3D-print projekt skal spare milliarder i byggematerialer

Et nyt dansk projekt kaldet “3D printet byggeri” skal undersøge, om restaffald, som knust beton, mursten, gips mm., kan indgå i nye materialer ved hjælp af 3D print. Printerne, man kan købe som privatperson, arbejder typisk enten i PLA- eller ABS-plast. Der er tale om et samarbejde mellem NCC, Force Technology, Gips Recycling og 3D Printhuset, og projektet er allerede i fuld gang.

Printeren er i stand til at printe konstruktioner på op til 1 meter i bredden og 60 cm. i højden, dvs. printning af elementer til ethvert byggeprojekt. Hvis det viser sig, at restaffaldet kan genbruges, kan der være milliarder at spare i materialespild. Det vil oven i købet åbne op for at lave mere avancerede og kunstneriske elementer på kortere tid og med færre fejl.

Læs mere om projektet her.