Forestil dig, at du går rundt i et hus, der ikke er fysisk. Alligevel kan du kigge i skufferne, trykke på knapperne, røre væggene og nyde udsigten gennem vinduerne – alt sammen i realtid. Alt sammen selv om håndværkerne ikke engang har taget det første spadestik til fundamentet!

Ovenstående scenarie kan meget vel blive virkelighed inden længe. Detaljeret og overbevisende virtual reality er nemlig allerede på markedet – skabt med en unik kombination af HD-projektorer, skærme i knivskarp opløsning, polariserede briller, computergrafik mm. Den avancerede teknologi arbejder sammen om at skabe den realistiske visualisering og interaktive brugerflade, vi i dag kender som virtual reality.

Virtual reality bringer tegnebrættet til live

Virtual Reality briller kan bedst beskrives som en slags avanceret kikkert, hvor du har en lille skærm foran hvert øje, så du oplever grafikken i 3D. Brillen er samtidig bevægelsesfølsom, så når du drejer hovedet i en hvilket som helst retning, følger det, du ser på skærmen, med.

Det gør oplevelsen så realistisk, at du snyder sanserne til at tro, at du rent faktisk befinder dig i det virtuelle rum. På den måde kan du bevæge dig rundt i et hvilket som helst univers, som programmørerne har skabt, fx. dit drømmehus.

VR eliminerer fejl og forsinkelser

Virtual reality har et stort potentiale i byggebranchen, fordi den gør det muligt at undgå fejl i designfasen. Vi har nok alle et eller andet ved vores nuværende hus, hvor vi tænker, ‘nøj, hvor ville det da godt nok have været lækkert med store vinduespartier her’. Blot for at nævne et eksempel.

Men i den indledende planlægningsfase kan det, desværre, være svært at se, hvordan alting står mest hensigtsmæssigt, selv for professionelle arkitekter. Den slags bliver langt nemmere at tage stilling til, når man står i rummet og har en rumlig fornemmelse af, hvor højt der er til loftet, hvor langt der er til væggene, hvor meget man selv fylder etc.

MT Højgaard investerer trecifret millionbeløb

Selvom det først er noget, vi er begyndt at snakke om i år, har virtual reality været kendt i byggebranchen i flere år og brugt af både arkitekter og ingeniører, fx. i form af 3D modeller og visualiseringsteknikker. Det har bl.a. givet ingeniørerne en bedre forståelse af bygningen og er en mere sikker metode til at se fejl og risici ved byggeriet, før det begynder.

Men meget tyder på, at vi er ved at tage et kvantespring indenfor virtuelt design og bygningsmodellering. Den danske entreprenørgigant MT Højgaard har i en pressemeddelelse fortalt, hvordan de har postet et trecifret millionbeløb i teknologien, som skal hjælpe både bygherrer og interesserede huskøbere med at træffe bedre beslutninger.

Virtual Design and Construction skal revolutionere byggeriet

MT Højgaards investering, Virtual Design and Construction (VDC), er en simulering, der inkorporerer alt fra planlægning og projektering af byggeriet til økonomi, tid og drift med en hidtil uset detaljerigdom.

Det betyder med andre ord, at du inden længe ikke bare kan gå rundt i en bygning, der endnu ikke er bygget og få en fornemmelse af dit fremtidige byggeri. Du kan også lynhurtigt få at vide, hvor meget dine ændringer betyder for pris, tidsplan og drift, hvis du fx. finder ud af, at du vil tilføje en etage, skifte tag eller udvide køkkenet.

Det hjælper både dig med at tage beslutningen, og det hjælper entreprenøren med at give et realistisk bud på tidsplan og budget.