Ahhh. Sommer og sol. DET har vi ventet længe på! Men som altid med den danske sommer er der skår i glæden. Det kan være en irriterende myg eller en grådig hveps. Solskoldet hud og et frygtelig varmt soveværelse, der får hovedpuden til at klistre til ansigtet.

Vi giver et bud på en top 3 over sommerens største plager og et par tips til at komme dem til livs.

Plage 3: Solskoldning

Det tager desværre ikke lang tid at komme til at ligne en rød reje, når ferien sætter ind, og der pludselig er tid til at slænge i havestolen – og måske falde i søvn i middagssolen.

Helt konkret skyldes den røde farve og ømme hud, at solens UV-stråler er skyld i en 1. gradsforbrænding af huden. Hvis det sker gentagne gange, øger man desuden risikoen for ældning af huden og hudkræft betragteligt. Så det kan godt betale sig at passe på sig selv i solen.

Plagetip: Formaningerne om solbadning har fået en klichéklang over sig, men er ikke desto mindre stadig relevante. Det er nemligvigtigt at holde sig inden døre eller i skyggen midt på dagen, hvor solstrålerne er kraftigst, samt at bruge solcreme med minimum faktor 15. Børn under 1 år bør slet ikke få sol direkte på huden.

Plage 2: Varme soveværelser

Du kender sikkert udmærket scenariet, hvor du har lagt dig til at sove, men hurtigt bliver nødt til at sparke dynen af og åbne vinduerne på vid gab, da du bare slet ikke kan klare varmen. Men lige lidt hjælper det. Du sveder stadig som en hest og kan umuligt falde i søvn.

Plagetip: Gennemtræk er den suverænt bedste måde at køle soveværelset hurtigt ned på. Mest effektivt er det selvfølgelig, hvis du har vinduet og døren åben hele natten, men brug i så fald godkendte hasper, beslag mv., så indbrudstyve ikke kan komme ind. Du kan også med fordel sætte et insektnet op.

Hvis det står helt slemt til, kan du overveje at tage et iskoldt brusebad for at køle kroppen ned før sengetid, eller måske fryse din hovedpude ned før brug.

Plage 1: Insektbid og -stik

Hvepse, myg og myrer er uden tvivl sommerens største plager. Myggestik på en varm sommeraften, hvepse omkring saftevandsglasset i sensommeren og myrer på terassen er næsten obligatoriske for den danske sommer. Men der findes heldigvis måder, hvorpå du kan holde insektplagerne til et minimum.

Plagetip: 

Myrer i haven og/eller huset – find myreboet, og ødelæg det, hvis du kan. Det kan du enten gøre ved at hælde kogende vand ned i boet eller ved at bruge et insektmiddel med langtidsvirkning.

Hvepse – I starten af året jager hvepse kød (bl.a. bladlus, myg og kållarver) til deres larver. Til gengæld producerer larverne en sød saft, som de voksne hvepse nærer sig med. Men efterhånden som larverne klækkes og de nye hvepse forlader boet, begynder de voksne hvepse at sulte og hungre efter kulhydrat. Derfor suser de rundt om de søde sager i sensommeren. Der er ikke så meget, du kan gøre ved det udover at fjerne hvepseboet så tidligt som muligt, hvis du har et i haven. Se en video af det her.

Myg – fugle, hvepse og fisk spiser myggene, men der er desværre ikke meget, du ellers kan gøre for at komme myggene til livs. Hvis myggene har gode betingelser, og luften står stille, vil de være der uanset hvad. Du kan blot sørge for at beskytte dig med tøj, bruge myggebalsam, og undgå steder med læ, fugt og skygge.